Konferencia pre strednú generáciu 25-27.5.2012

Konferencia pre strednú generáciu 2012

V dňoch 25-27.5.2012 v hoteli Máj v Liptovskom Jáne sa uskutočnila historicky prvá vzdelávaco-relaxačná konferencia BJB na Slovensku s názvom „Nikdy nie je tak zle aby nemohlo byť lepšie“. Zišlo sa nás približne 100 účastníkov z mnohých zborov z celého Slovenska, svojou návštevou nás poctili predsedovia BJB na Slovensku a v Čechách J. Sőllős a M. Kern s manželkou.

Konferencia sa uskutočnila v malebnej dedine pod Tatrami kde bol krásny výhľad na naše veľhory, všetko krásne zelené a Pán nám požehnal krásne slnečné počasie počas celej konferencie. Bol to skutočne problém vyberať v programe medzi seminármi a tým kedy a kde zájsť pozrieť si miestne zaujímavosti alebo relaxovať v bazéne s čisto minerálnou vodou, ktorá vyviera priamo v dedine a nie je nijako upravovaná.

Konferencia sa venovala strednej generácii, teda ľudom zhruba od 40 do 60 rokov a tomu boli zohľadnené témy prednášok a seminárov. Témy sa venovali strednej generácii v súvislosti s manželstvom, výchovou detí, prácou a cirkvou. Odzneli mnohé zaujímavé prednášky aspoň tie ktorých som sa zúčastnil spolu s manželkou a dcérou, ostatné si rád vypočujem z nahrávok na stránke BJB na Slovensku. Vnímal som mnohé čo rozprávali prednášajúci, cez čo ich Pán Boh prevádzal, ako im pomáhal a čo sa z toho naučili. „Medzi riadkami “ som čítal to, že mnohé z týchto vecí sa nám dejú kvôli tomu, že Bibliu si vykladáme po svojom a nenecháme ju hovoriť do našich sŕdc, nežijeme v praxi to o čom teoreticky vieme, že by sme mali žiť tak ako nám to Boh odporúča. Potom nás On vedie tiež rôznymi skratkami a obchádzkami čo je neraz veľmi bolestivé a poučné. Stále tvrdím, že v Biblii je všetko čo je potrebné k tomu aby bol človek spasený a aby dobre vychádzal so všetkými, samozrejme toto správanie nekorešponduje s tým ako žije „tento svet“ a my sa mu mnohokrát tak veľmi chceme podobať. Výnimočná bola prednáška P. Hanesa s názvom „Viem kto som, prečo som tu a kde idem?“ kde skĺbil majstrovské podanie Božieho Slova s humorom jemu podobným.

Konferenciu spevom a hudbou sprevádzali hudobné zoskupenia: chválospev z Popradu, Košíc, JAS, Country band a Kvartet, ktoré vytvorili viac než dôstojné chválenie nášho Pána.

Som veľmi rád, že BJB začalo s touto iniciatívou pre našu vekovú kategóriu v čom chce aj pokračovať a určite radi sa zúčastníme takejto konferencie aj v budúcnosti.

Štefan Pálkovács